2024-09-26

SPANGUOLĖ – LAUMIŲ IR GERVIŲ UOGA

Diana MARTINAVIČIŪTĖ

Spanguolė – vadinama laumių uoga, šiaurės citrina, gervių uoga. Kaip gražiai legendoje pasakojama, jog „ant samanų kilimo laumės pamiršo karolius iš rubino – raudonojo brangakmenio. Tie karoliai buvo užburti ir pavirto spanguolėmis – laumių uogomis“.

Kadangi kiekvieną pavasarį spanguolės išleidžia mažus, rausvus kūgio formos žiedus, primenančius gervės galvą ir kaklą, dar jos vadinamos gervių uogomis. O gal todėl, kad spanguolės auga pelkėse, raistuose, ten, kur yra ir gervių buveinės, o sunoksta rudenį, kai gervės būriuojasi savo tolimon kelionėn. Kad ir kaip besivadintų spanguolės – tai nuostabus gamtos mums dovanojamas vitaminų šaltinis.

Lietuvoje aptinkama paprastoji spanguolė (Vaccinium oxycoccus) priklauso erikinių (Ericaceae) šeimai.Anksčiau buvo laikoma atskira gentimi (Oxycoccus), dabar kaip pogentė oxycoccus įtraukta į šilauogių (Vaccinium) gentį.

Spanguolės – tai visžaliai krūmokšniai, jų stiebas šliaužiantis, plonas, kur susiliečia su substratu – ten įsišaknija. Lapai smulkūs, ovališki, pražanginiai. Žiedai rožiniai, kekėse ant siūliškų žiedkočių, todėl atrodo labai trapūs. Spanguolės pražysta gegužės pabaigoje, vaisiai prinoksta rugpjūčio pabaigoje – rugsėjį. Uogos iš pradžių būna gelsvos, vėliau tamsiai raudonos, gali laikytis iki pat pavasario. Dažnam iš mūsų yra tekę anksti pavasarį ar žiemą klampoti po pelkes ir rasti nebe tokias išvaizdžias, bet labai skanias ir rūgščias uogas. Įdomu, kad spanguolių uogos turi mažas „kišenėles“, pro kurias įsiskverbęs oras leidžia uogoms plūduriuoti. Todėl visus metus jas gali matyti pūpsančias ant samanų paklotės.

Spanguolių vaistines savybes žmonės žinojo nuo seno, sakydavo „spanguolių sauja kvarabą (ligą) išrauna“. Ir tai ne tik pasakojimai, spanguolėse yra sudėtingas ir įvairus kompleksas biologiškai aktyvių medžiagų. Tai geras vitaminų C, E ir maistinių skaidulų šaltinis, pasižymintis priešuždegiminiais junginiais. Spanguolės liaudies medicinoje naudojamos žaizdų, viduriavimo, diabeto, virškinimo sutrikimų, šlapimo ligų gydymui. O spanguolėje esanti benzoinė rūgštis žmogaus organizme mažina rūgimo, puvimo procesus, naikina įvairius mikrobus.

Tad rinkime ir valgykime šias uogas, bet nepamirškime, kad spanguolės – aukštapelkių dovana mums. Rinkime jas atsakingai, neišdraskykime uogienojų, turėkime saiką, nepalikime šiukšlių ir už dovanas būkime dėkingi!

Nepamirškime ir lankymosi šiose jautriose vietose taisyklių. Kadangi didžioji dalis spanguolynų yra telmologiniuose draustiniuose, atkreipkime dėmesį, kad lankytis juose balandžio – rugpjūčio mėnesiais draudžiama.

 

Dianos Martinavičiūtės nuotraukos